Groene thee, al eeuwenlang een geliefde variant

Groene thee wordt al eeuwenlang gedronken in China en Japan. De afgelopen jaren heeft groene thee ook in het Westen enorm aan populariteit gewonnen. Veel mensen hebben de heerlijke smaak en geur van groene thee ontdekt. Art of Tea heeft diverse heerlijke groene theesoorten in het assortiment.
Groene thee bewerking: na het plukken worden de theebladeren kort gedroogd, daarna worden ze verhit (‘Killing the Greens’), door bijvoorbeeld te stomen of te wokken, zodat er geen oxidatie op gang komt. Belangrijk is dat het blad heel blijft zodat de sappen niet vroegtijdig vrijkomen. Hierdoor blijven alle waardevolle stoffen zoals de antioxidanten in het theeblad aanwezig. Daarna worden de bladeren gerold of op een andere manier in model gebracht. De smaken van groene thee kunnen variëren van licht grazig/hooi tot spinazie of zilt/zeewier, Umami.

Antioxidanten

Groene thee wordt, net als zwarte thee, gemaakt van de bladeren van de theeplant Camellia Sinensis. Deze bladeren worden met de hand geplukt en meteen verhit. Dit wordt ook wel ‘Killing the Greens’ genoemd. Na de verhitting worden de bladeren machinaal gerold en gedroogd. Zo blijven alle antioxidanten in het blad aanwezig.

Hoe drink je groene thee?

De smaak van groene thee is zachter en subtieler dan die van zwarte thee. De infusie van de thee is licht geelgroen van kleur. De thee wordt getrokken op water met een temperatuur tussen 70 °C en 80 °C. De temperatuur speelt bij groene thee een belangrijke rol voor de smaakervaring. Gebruik je te heet water dan schrikken de gevoelige groene theeblaadjes en gaan ze bitterstof afgeven waardoor veel mensen de groene thee als bitter ervaren.

Theerecept groene thee:

Hoeveelheid: 2 gram per kopje, 12 gram per liter, zacht water,
Watertemperatuur: 70 – 80 °C.
Trektijd: 2-3 min.

In Nederland heb je een groot verschil in de kwaliteit van kraanwater, om er zeker van te zijn dat je kunt genieten van een perfect smakend kopje thee adviseer ik om Spa Blauw of Mount Calm te gebruiken. Dit is mooi zacht water waardoor de pure theesmaak beter tot zijn recht komt en de thee mooi helder van kleur is, ook als die wat langer staat. Ook komt er hierdoor geen wit of olieachtig laagje op je thee.

Voor het online thee kopen, ga naar de thee bestellen pagina.

Bekijk het assortiment