Zo kies je het juiste water voor je thee

In China en India, waar ik op theereis was, heb ik geleerd dat je het beste thee kunt zetten met het water uit de bron die bij de theeplantage in de buurt is. Voor ons is dat niet haalbaar. Maar wat dan?
Drinkwater is nog geen theewater
Het drinkwater in Nederland is van een mooie en goede kwaliteit.
Maar wist je dat dit mooie drinkwater niet perfect is voor een goed gezet kopje thee? Het drinkwater verschilt nog altijd per regio. Dat komt door de calcium en magnesium in het water. Hierdoor smaakt je kopje thee in Amsterdam anders dan in Tilburg.
Het gehalte calcium en magnesium in het water heeft invloed op de thee. Deze twee bestanddelen zorgen ervoor dat thee troebel en donker wordt. Ook ontstaat er iets wat wij “scum” noemen op je thee.
Let op mineralen en pH-waarde
Mineralen als calcium en magnesium in het water zorgen er dus voor dat je thee kleur, geur en smaak krijgt. Ze reageren op de enzymen die in de thee zitten. Daarom kun je het beste kiezen voor een mineraalarm water, met een pH-waarde van 7 en droogrest (dat is wat er overblijft als je water in de waterketel verdampt is) minder dan 50 mg. per liter. Deze gegevens kun je op de fles vinden. Ik gebruik Mount Calm of Spa blauw; neutrale watersoorten met een pH van 6 en droogrest van 33 mg. per liter.
Flessen of een filter?
Als je niet met flessen water wilt sjouwen, kies dan voor bijvoorbeeld een Brita waterfilter of een filter op je kraan zoals een omgekeerde osmose-installatie. Over dit systeem kan Karel Thieme, de zuiverwaterambassadeur bij uitstek, je alles vertellen. Wil je hier meer over weten neem dan contact op met  Karel (info@karelthieme.nl – Mobiel: 06-57422704) of bezoek één van de thema-avonden over zuiver water die hij regelmatig houdt.
Experimenteer zelf
Het leuke is dat je zelf heel goed kunt experimenteren met water en thee. Probeer het maar eens uit. Een Oolong-thee vindt het juist fijn om met mineraalrijk water gezet te worden. De echte Oolong-smaken komen dan beter tot hun recht. Zwarte thee houdt meer van mineraalarm water. Test het maar eens. Je merkt al snel verschil.
Heb jij de test gedaan? Deel je resultaten dan in een reactie hieronder, dat zou ik erg tof vinden. Info@artoftea.nl