Wat houdt thee in

Thee, populair én gezond

Alle theesoorten, (theeklasse: witte, groene, gele, Oolong, zwarte en post-gefermenteerde thee) komen van de theeplant Camellia Sinensis. Er zijn ruim 3.700 sub-variëteiten en meer dan 1.880 aroma’s. Thee is wereldwijd de meest gedronken drank, cola komt op de tweede plek en koffie pas op nummer vijf.

Zwarte thee is wereldwijd de meest gedronken theesoort. Ondanks de opkomst van andere theesoorten als groene thee vormt zwarte thee nog 90 procent van theeverkoop in Europa. Thee heb je in vele soorten en kwaliteiten. Art of Tea heeft alleen thee van de beste kwaliteit in haar assortiment.

De theeplant Camellia Sinensis

De Camellia Sinensis gedijt het beste in (sub)tropisch klimaat. Hoewel er in Nederland nu ook volop wordt geëxperimenteerd met de theeplant (o.a. in Soerendonk), komt vrijwel alle thee uit warme gebieden in de wereld.
Zodra de theeplant 4 jaar oud is, kan begonnen worden met het plukken van de theebladeren. Met zorg en aandacht worden de topjes van de theeplant (de two leaves en de bladknop) met de toppen van duim en wijsvinger geplukt, dit is een tijdrovende klus. Theeplanten kunnen, mits goed onderhouden, zo’n 120 -140 jaar oud worden. Grondsoort, klimaat en wijze van onderhoud bepalen samen de kwaliteit, smaak en aroma van de thee. Art of Tea kiest niet alleen voor het beste product, we hebben de drie P’s hoog in het vaandel (People, Planet, Profit), daarom zijn een groot deel van onze leveranciers Trade Fair Certified theeplantages.

Kies je voor Art of Tea… dan kies je voor thee zoals thee bedoeld is!

Thee heeft zes theeklasse: wit, groen, Oolong, zwart, post-gefermenteerd en kruidenthee, hieronder een korte uitleg per theeklasse.

Thee volgens eeuwenoud proces

Het proces van het bewerken van theebladeren tot losse thee is eeuwenoud (sinds 2737 BC). De bladeren van de theeplant Camellia Sinensis worden met de hand geplukt en gedroogd dit kan in de buitenlucht of op roosters waar warme lucht doorheen geblazen wordt om te verflensen. Daarna worden de bladeren gekneusd, zodat de sappen vrijkomen en het oxidatieproces op gang komt. Dit proces is te vergelijken met het schillen van een appel, als je de schil van de appel haalt komen de sappen van de appel vrij en wordt de appel bruin, dit noem je oxidatieproces. Om dit proces te stoppen worden de bladeren verhit bijvoorbeeld door te stomen in een oven of een wok. Het theeblad droogt in tot 3-7 % van zijn vochtwaarde. Hoe langer de oxidatie duurt, hoe donkerder de thee wordt. De smaken in zwarte thee zijn vaak wat aards of hout en leer maar ook cacao, noten of gedroogde rozijnen.

Bekijk het assortiment