Waarom is de temperatuur van water belangrijk?

Waarom is de temperatuur van water belangrijk?
In de blog van vorige maand (blog april 2019) had ik het over de invloed die de keuze voor een bepaald soort water heeft op de smaak van thee. In deze blog ga ik het hebben over het belang van de juiste temperatuur.
Wist je dat de temperatuur van het water – bij voorkeur mineraalwater (blog april2019)  – waar je thee mee zet een belangrijke bijdrage levert aan het perfecte kopje thee?
Wat is de juiste temperatuur?
Er zijn zes klassen thee en je hebt ook nog de kruideninfusies. Bij elke theeklasse hoort een andere temperatuur van het theewater. Als je bijvoorbeeld voor groene thee je water te heet maakt, wordt je thee bitter. De theebladeren voor groene thee worden jong geplukt en zijn teer. Na het plukken worden ze meteen verhit, een belangrijke stap in het maken van groene thee (https://www.artoftea.nl/groene-thee/). Dat zorgt ervoor dat de theebladeren groen blijven. Als je te heet water op de bladeren schenkt, schrikken ze en gaan zich ze verzetten door bitterstof af te geven om zich te beschermen.
Zwarte thee kun je wat zoeter maken door de temperatuur van het water waarmee je thee zet te verlagen. Het makkelijkste is het om een waterkoker met temperatuurinstelling te gebruiken. Heb je een thermometer in je keukenla liggen, dan kun je die ook gebruiken. Heb je ze allebei niet bij de hand omdat je bijvoorbeeld op vakantie bent, kijk en luister dan goed naar het water. Dat is een manier om bij benadering de temperatuur te bepalen die ze in China al meer dan duizend jaren toepassen .

  • Kleine belletjes ter grootte van de ogen van een garnaal of een speldenknop komen naar de oppervlakte en knappen. Er verschijnt een klein beetje stoom. De temperatuur zal tussen de 68 en 79 ℃ bedragen. Deze temperatuur is geschikt voor gevoelige groene theesoorten zoals Gyokuro en Sencha
  • Bellen ter grootte van krabbenogen komen naar de oppervlakte. Ook ontsnapt er een kolom stoom. De temperatuur bedraagt dan ongeveer 78 ℃ en is daarmee geschikt zijn voor witte thee, gestoomde groene thee en licht geoxideerde oolongs.
  • Er ontsnappen bellen ter grootte van vissenogen of parels. Stoom ontsnapt in een dikke wolk, de ketel maakt meer geluid dan tijdens het krabbenogenstadium. De temperatuur: tussen de 79 en 82 ℃. Perfect voor de meeste witte en groene theesoorten. Wanneer de thee toch te bitter smaakt is het een goed idee om een lagere watertemperatuur te gebruiken.
  • Bellen ter grootte van parels komen in een continue stroom naar de oppervlakte. De temperatuur is tussen de 90 en 96 ℃. Perfect voor zwarte theePu Ehr en  geoxideerde oolongs.
  • Razende vloed
    Het water maakt het geluid van een razende vloed. Grote bellen borrelen door het water. De zuurstof ontsnapt in hoog tempo aan het water. Traditioneel wordt dit water daarom “dood water” genoemd of zoals de Chinezen zeggen: “oudemannenwater”. De temperatuur bedraagt 100 ℃ en is daarmee ongeschikt voor thee, terwijl kruiden bij deze temperatuur juist hun mooiste aroma’s afgeven.

De juiste temperatuur voor je thee in één oogopslag

  • Witte thee
  • Groene thee
  • Oolong thee
  • Gele thee
  • Zwarte thee
  • Post-gefermenteerde thee
  • 70-85°
  • 70-80 °
  • 80-95 °
  • 80-85°
  • 90-95 °
  • 90-95 °
  • 100 °

Smaak is natuurlijk heel persoonlijk. Dat is juist het mooie van thee. Er zijn zo veel factoren die je als theedrinker zelf kunt beïnvloeden. Niet alleen de temperatuur, ook de waterkeuze, de hoeveelheid theebladeren, en de trektijd. Zo is er altijd wel een thee die bij jouw smaak past.
Wil je een reactie geven op deze blog klik dan hier.